ELBILmagasinet

View Original

Ladbar luksus: Mercedes-Benz S 560 e med norske priser

Den elektriske offensiven fra Mercedes-Benz fortsetter med ladbare S-Klasse. S 560 e har en elektrisk rekkevidde på 50 km, en systemeffekt på 476 hk og et dreiemoment på hele 700 Nm. Flaggskipet kommer til Norge i desember og kan bestilles allerede i dag. S 560 e prises fra 1.200.000 kroner.

-  S 560 e har alle de kvalitetene man forventer i en S-Klasse og kan nå kjøres utslippsfritt lenger enn noen gang. For kunder som er kompromissløse når det kommer til komfort og luksus er valget enkelt, sier Audun Hermansen, PR- og informasjonssjef i Mercedes-Benz personbil.

Hybridhistorie

Første generasjon hybrid fra Mercedes-Benz ble lansert tilbake i 2009 med S 400 h. En elektrisk motor på 15 kW var montert direkte på forbrenningsmotoren og var relativt likt dagens EQ Boost-system som regenererer energi ved oppbremsing og gir en boost ved gasspådrag. Fem år senere debuterte S 500 Plug-In Hybrid, som den første ladbare varianten. Elmotoren i kombinasjon med en sekssylindret bensinmotor gav en systemeffekt på godt over 400 hk og hadde dermed ytelser som tidligere var forbeholdt åtte-sylindrede modeller. 

Nå er tredje generasjon på trappene med 50 kilometer elektrisk rekkevidde, kraftigere elmotor og mer luksus. I S 560 e kombineres en sprek V6 bensinmotor på 367 hk med en elmotor på 122 hk, som gir en systemeffekt på hele 476 hk. Dreiemomentet på 700 Nm er med på å gi kundene en fartsfylt opplevelse fra 0-100 km/t på kun 5 sekunder. De som velger å oppleve kraftoverskuddet fra de komfortable baksetene får 13 ekstra centimeter til bena da S 560 e kommer i lang utgave som standard. 


Mercedes-Benz S 560 e Lang

Kjemisk oppdatering

Den nye cellekjemien med litium-nikkel-mangan-kobolt (Li-NMC) gir en kapasitet på 37 Ah, mot tidligere 22 Ah. Det svært effektive batterisystemet i S-Klasse kommer for første gang fra det heleide Daimler-datterselskapet Deutsche ACCUMOTIVE. Til tross for en økning på rundt 50 prosent i energikapasitet, er dimensjonene til det nye batteriet mindre enn i forgjengeren. Ved hjelp av en ny vannavkjølt ombordlader er ladekapasiteten økt fra 3,6 kW til 7,4 kW, som gjør at batteriet lades fra 10 til 100 prosent på ca. 1,5 timer fra en ladeboks, og rundt fem timer fra vanlig strømuttak.

Førerassistanse

Fem kjøreprogram og fire driftsmoduser er tilgjengelig, slik at forbruk og ytelser kan tilpasses ulike kunders ønsker. Styringssystemet oppnår sin høyeste effektivitet i økonomi- og komfortprogrammet, da det får tilgang til data fra alle førerassisteringssystemene, som for eksempel radarsensorer, kamera og navigasjonssystem. Dette systemet tar hensyn til toppografi, kjørerute og trafikksituasjon for å beregne nøyaktig når det er best for føreren å gå av gassen og bruke momentet for lading.

ECO assist

ECO Assist gir tips til økonomisk kjøring i displayet foran føreren og bruker et motstandspunkt på gasspedalen, slik at føreren intuitivt vet hvor mye akselerasjon som trengs for å minimere bruk av forbrenningsmotoren. Kunder som følger disse rådene og regelmessig benytter seg av seilefunksjonen, regenerering og lading vil kunne oppnå svært lave forbrukstall.

Tekniske data