ELBILmagasinet

View Original

Rolls-Royce bygger verdens raskeste elfly, ACCEL

I en bortgjemt hangar på flyplassen i Gloucestershire skjer det spennende ting. Der har Rolls-Roys rekruttert et team bestående av engelske ingeniører, designere og dataeksperter til å skape historie.

De bygger et elfly med topp ytelse, ulikt andre fly og som verden ikke har sett ennå. Det er forventet at flyet skal sveve over de britiske skyer i 2020 i en hastighet på drøyt 480 km/t. Dette blir verdens raskeste elfly.

ACCEL er forkortelse for “Accelerating the Electrification of Flight”. Rolls-Royce vil med dette ta et skikkelig jafs inn i det elektrifiserte markedet.

Matheu Parr, ACCEL prosjektleder for Rolls-Royce, sier at “dette flyet vil bli drevet av et state-of-the-art elektrisk system og det mest kraftfulle batteriet som noensinne er laget for fly. I det kommende året vil vi demonstrere dets evner i vanskelige test omgivelser før vi går for gull i 2020 fra en landingsstripe på den walisiske kystlinjen”.

Rolls-Royce er ikke nykommere innen flyindustrien. De hjalp britene å vinne prestisjeflyte Scheider Trophy i 1931, en seier som satte Rolls-Royce på karet som ledende innen luftfart. Det britiske racing sjøflyet som satte rekorden var Supermarine S.6B, drevet av en Rolls-Royce motor som maxet toppfarten til 552 km/t (343 mph) den dagen. Til sammenligning er den gjeldende rekorden for et helelektrisk fly, satt av Siemens i 2017, 338 km/t (210 mph). Parr og teamet hans vil “blåse dørene ut av“ det moderne e-flight markedet og det med et blikk på Supermarine rekorden.

For å få til dette må mange unike utfordringer overvinnes. De må bygge et enormt batteri som er kraftig nok til å slå en rekke farts- og ytelses rekorder, lett nok til å fly og stabilt nok til ikke overopphete. “Vi overvåker mer enn 20.000 datapunkter per sekund, måler batterispenningen, temperaturen og totalt tilstanden til drivverket, som er ansvarlig for å gi kraft til propellene og generere trykk. Vi har allerede trukket en rekke erfaringer fra det unike designet og integrasjons utfordingene, “ sier Parr, “og vi får kunnskapen til ikke bare det banebrytende feltet elektrisk, nullutslipps flyfart, men også å lede det. Akkurat nå er selvtilliten vår skyhøy”.

Accel har det mest energitette batteriet som noensinne er laget for fly. Det gir nok kraft til å fly 322 km (200 miles - London-Paris) på en lading.

Batteriet har 6.000 celler, pakket for maksimal letthet og termisk beskyttelse. Et avansert kjølesystem tåler ekstreme temperatuerer og høye strømkrav under flyturen.

ACCEL er delvis finansiert av Britisk regjering og flere partnere som YASA, Aerospace Technology Institue, Electroflight.

Se mer info her.

Kilde: Rolls-Royce media