ELBILmagasinet

View Original

DEFA legger produksjonen av ladekabler for el- og hybridbiler til Hallingdal. Vil kunne gi 50-100 arbeidsplasser

Dette er den største industrietableringen i Hallingdal på flere tiår.

DEFA AS bestemte i styremøte 5.11.2020 å legge produksjonen av sin nye generasjon ladekabler for el- og hybridbiler til sin fabrikk i Nesbyen. Produksjonen er ment for det europeiske markedet og vil kunne gi 50-100 arbeidsplasser over en periode på fem år. Planlagt produksjonsstart er midten av 2021.

DEFA er verdensledende på utvikling og produksjon av elektriske bilvarmesystemer og har i mer enn 60 år koblet biler til strømnettet gjennom egenutviklede produkter. De senere årene har DEFA også etablert seg som en av Europas ledende leverandører av ladeløsninger for elbil. Nå videreutvikles den omfattende kompetansen som allerede finnes på Nesbyen, og ambisjonen er å bli markedsleder også på ladekabler for ladbare biler.

Stort lokalt, regionalt og nasjonalt engasjement har spilt en sentral rolle i prosessen som har ført til DEFA sitt valg å legge produksjonen til Norge og Nesbyen. Et konstruktivt samarbeid med og viktige bidrag fra en rekke aktører har spilt en uvurderlig rolle i å gjøre etableringen mulig. Disse aktørene er:

-      Innovasjon Norge - Oslo Viken

-      Viken fylkeskommune

-      Hallingdalsaktører

o   Nesbyen kommune

o   Hallingdal Kraftnett AS

o   Skue Sparebank

o   Gjensidige Hallingdal

o   Kimen Til Vekst

o   Regionrådet for Hallingdal

Resultatet er et tydelig bevis på at man fortsatt kan etablere moderne industriproduksjon i Distrikts-Norge. Erfaring viser at Nesbyen, Hallingdal og Distrikts-Norge for øvrig har viljen, kompetansen, den gode arbeidskraften og de konstruktive løsningene man trenger for å lykkes.

Hovedargumentene for den sterke støtten er ønsker om å videreutvikle et verdensledende fagmiljø, å etablere nye og fremtidsrettede industriarbeidsplasser i Hallingdal og å igangsette et utviklingsprosjekt innen fornybar energi med lokale aktører.

For Nesbyen og Hallingdal bidrar etableringen til å skape et større, mer variert, og mer fremtidsrettet arbeidsmiljø. Etableringen har i fremtiden potensiale langt utover 50-100 arbeidsplasser, både i forhold til videreutvikling og utvidet samarbeid med annet lokalt næringsliv.