IMG_6900.jpg

Hei.

Velkommen til min elbil, bil- og opplevelsesweb! Jeg reiser rundt i ulike biler, og prøver å finne spennende ting på veien som du kan ha glede av - i tillegg til det som er å si om de fine bilene, selvsagt!

Det er mye nytt å sette seg inn i når du skal konvertere til elbil. Jeg prøver ut forskjellige biler og "issues" som du forhåpentligvis kan ha glede av før du signerer hos bilhandleren.

Foreløpig har jeg lagt inn en del nyheter og snart kommer det flere biltester og ikke minst praktiske råd om hybrid-, plug-in hybrid- og elbiler, lading, ord og uttrykk, m.m.

Jeg håper du vil være med på reisen! 

Beste hilsen Gro

Drømmebil som bli virkelig etter 2025: MORPHOZ - ny konseptbil fra Renault med visjon for personlig og delbar elektrisk mobilitet fra 2025

Drømmebil som bli virkelig etter 2025: MORPHOZ - ny konseptbil fra Renault med visjon for personlig og delbar elektrisk mobilitet fra 2025

Jeg har lenge ønsket meg en elbil med skjerm i rattet og batteribytte. Renault MORPHOZ innfrir dette. Batteribyttet er ikke bilens hovedbatteri, men den har mulighet for tilleggsbatteri. Det tror jeg det er mange som ønsker seg. Designmessig innfrir bilen på alle punkter. Den er kul, fleksibel, praktisk, intelligent og ikke minst oppnåelig. Renault innfrir. Igjen! Jeg gleder meg til 2025!

MORPHOZ er tegnet etter Alliancens nye modul CMF-EV elektriske plattform, som tilbyr en rekke forskjellige konfigurasjoner for kraft, kapasitet og rekkevidde, så vel som brukeralternativer og bagasjerom. Konseptet er tro mot merkevarens DNA som inneholder Renault’s designstrategi og melder på en ny familie av elektriske modeller de kommende årene.

2020 - MORPHOZ (3).jpg
2020 - MORPHOZ (4).jpg

Renault MORPHOZ-konseptet representerer endringer i teknologi, samfunn, miljø og menneskelig atferd. Det er et sentralt element i flere transformasjonsøkosystemer som plasserer deling som et grunnleggende prinsipp. Groupe Renault er allerede sterkt involvert i å støtte mobilitetsrevolusjonen med produkter, tjenester og løsninger. Strategien er å bli en leverandør av smarte mobilitetsløsninger for fremtidens byer og regioner.

Med MORPHOZ-konseptet ser Groupe Renault nå på dobbeltbruk av batterier. Når de ikke brukes til kjøring, forblir MORPHOZs batterier igjen i bilen, men kan drive apparater i huset eller nærområdet via smarte ladeenheter og V2G (kjøretøy til nett) toveis teknologi. Batterier som brukes i den utvidede reisemodusen tas ut av kjøretøyet og lagres i en ladestasjon for bruk i andre kjøretøyer eller til kraftutstyr som selvbetjente sykkel-ladestasjoner eller gatebelysning.

Renault mener at de har en nøkkelrolle og ansvar å gjøre alt de kan for å redusere karbonavtrykket til kjøretøy og andre teknologiske løsninger. Med MORPHOZ og dets batteridelingssystem er det ikke nødvendig å produsere batterier med en nominell kapasitet på 90 kWh for hvert kjøretøy. Å begrense produksjonen på denne måten er bra for karbonavtrykket og miljøet.

MORPHOZ legemliggjør Me / We-konseptet, som sier at det som tilhører en person kan deles. Ideen om bilen som privat utfordres, og oppfordrer i stedet til delt bruk. Det oppfyller alle familiens krav, noe som betyr at de ikke trenger å kjøpe en annen eller til og med en tredje bil når det ikke er nødvendig eller behovet for en større bil av og til.

Det oppfyller behovene til nye typer samfunn som utvikler seg rundt digital infrastruktur, regenerative ressurser og sosiale gpde. Som et enkelt kjøretøy som også kan tjene til felles nytte, passer det til nye leve mønstre i disse bysamfunnene, for eksempel den nye bo-trenden om boligdeling.

Delingsmulighetene til MORPHOZ er sentrale i denne filosofien, der nøkler og startkort fjernes. Det forventes også forskrifter som snart vil insistere på deling av biler for alle biler. Alt blir tilgjengelig ved hjelp av smarttelefonen, som fungerer som en digital nøkkel. Dette gjør det lettere å dele med andre uten å måtte bytte nøkler. I stedet får sjåføren en låsekode som lar hen få tilgang til å bruke bilen i en forhåndsbestemt periode.

Som et symbol på Renault gruppens visjon om elektrisk mobilitet i årene etter 2025, har MORPHOZ en sentral rolle i overgangen til Smart Cities, der tilkoblede teknologier, smarte og åpne data, IoT-enheter, smarte nettverk, nye materialer og rene energier kan brukes til å designe og bygge en positiv fremtid.

MORPHOZs nivå 3 autonomi, forbedrer alles  sikkerhet ved å fjerne menneskelige feil bak nesten 90% av trafikkulykkene *. Sensorene oppdager også fotgjengere og syklister og varsler sjåføren aktivt i manuell modus for å unngå ulykker.

Den elektriske drivlinjen bidrar til å forbedre luftkvaliteten og betyr at den kan brukes i områder som ikke er på grensen for ICE-biler (ICE = Internal Combustion Engine, dvs bensin eller diesel). Den kortere City-versjonen er ideell for bytrafikk, med et redusert fotavtrykk og mindre omfattende bilfasiliteter.

2020 - MORPHOZ (5).jpg

Med et system for batteristasjoner, kan det spille en rolle å skape selvforsynt energi i byområder. Ubrukte batterier som er plassert i stasjoner kan drifte infrastruktur, bygninger og tjenester. De lagrer fornybar energi og hjelper til med å jevne ut topper i etterspørsel ved å returnere energien når det trengs. Denne batteridelingen betyr også at behovet for produksjon av flere batterier reduseres.

Kunstig intelligens (AI), tilkobling og andre smarte funksjoner kombineres for å ønske sjåføren og passasjerene velkommen i et innbydende og rolig miljø. AI settes i gang, før noen til og med har kommet seg inn i bilen, og bruker sensorer for å oppdage og gjenkjenne føreren som er på vei. Det aktiveres en lyssekvens på dørene for å indikere gjenkjennelse. Sjåføren bare vinker for å aktivere velkomstsekvensen, som låser opp og åpner dørene, plasserer setet automatisk og justerer interiørbelysningen etter førerens preferanser og humør. Sjåføren hører også AI’s velkommende stemme.

Førerhuset deles av en hevet midtkonsoll som representerer hjernen til MORPHOZ. Det er en spesiell holder for sjåførens smarttelefon, som deretter dras inn i konsollens trepanel for å fungere som hoveddata-kilde. AI vil da, hvis autorisert, bruke data og informasjon fra smarttelefonen for å utføre sine oppgaver.

2020 - MORPHOZ (2).jpg

AI gir sjåføren et oversyn over området rundt ved å behandle sanntidsdata fra eksterne sensorer og bilder fra bilkameraene, spesielt det som erstatter dørspeilene. Lysskjermer på innerdørene og vinduene signaliserer tilstedeværelsen av en fotgjenger eller en syklist på blindepunktet.

AI kan fungere som en virtuell personlig assistent og kan styres på tre måter: 1: ved å berøre skjermene og konsollen, 2: med håndbevegelser eller 3: med stemmen. I City mode konverterer den før daglige reiser sjåførens timeplan til en effektiv tur ved å optimalisere reiseruten og tiden mellom avtaler. I

Travel mode, for eksempel på vei til en ferie, foreslår den interessante steder mens du tar ønsket ankomsttid og gjenværende rekkevidde med i betraktningen, som den elektriske reiseplanen på MY Renault-appen for elektriske kjøretøy fra Renault. I begge tilfeller gir den store skjermen på instrumentpanelet en 3D-visning av turen.

2020 - MORPHOZ (9).jpg

Ombord MORPHOZ oppdages sjåførene og passasjerens smarttelefoner automatisk, og hver person kan fortsette å lytte til favorittmusikken sin som videresendes gjennom høyttalerne i setene. En reise du har planlagt hjemme blir automatisk plukket opp av navigasjonssystemet, som sender en rute med den siste avstanden som skal gås til førerens smarttelefon når kjøretøyet er parkert i nærheten av destinasjonen.

AIs sosiale rolle ombord tydeliggjøres av den delte skjermen som ligger mellom setene på midtkonsollen. Her kan passasjerene bla gjennom musikkbiblioteket på en av smarttelefonene sine, eller de kan spille videospill med hverandre. Denne skjermen lar brukerne også kontrollere komforten i førerhuset gjennom MULTI SENSE-innstillingene.

2020 - MORPHOZ (6).jpg

I likhet med CMF-B-plattformen, som ble lansert i fjor på den helt nye Clio og brukt på den helt nye Captur, lar CMF-EV ingeniører konstruere, bygge, justere og finjustere elektriske biler mer effektivt. Den innovative arkitekturen har en lang akselavstand med hjul helt i hjørnene av bilen, reduserte overheng og et flatt gulv, alt sammen for å skape et radikalt og slående utseende. Et strømlinjeformet batteri betyr at kjøretøyet kan utformes nærmere bakken og med et lavere tak for å gi forbedringer til aerodynamisk ytelse. CMF-EV chassis og strukturkombinasjon er optimalisert for dynamisk kjøring med batterier plassert under gulvet bak, noe som sikrer et lavt tyngdepunkt.

2020 - MORPHOZ (7).jpg

Et kort panser gir et lengre førerhus og et elegant design mens opplevelsen ombord forbedres ytterligere av det unike interiøret. Plasseringen av den elektriske drivlinjen betyr et strømlinjeformet instrumentbord som kan skyves frem for å frigjøre ekstra lagringsplass og plass for passasjerer - spesielt benplass for baksetepassasjerer. Uten overføringstunnel gir det flate gulvet mulighet for enda mer benplass.

Dette konfigurerbare konseptet kan forvandles til to forskjellige moduser: fra den kortere City-formen til den lengre Travel-versjonen. Den er fullt justerbar for å passe til sjøfør- og passasjer behov. City-modus utstyrt med riktig batterikapasitet for daglig pendling eller shopping, mens den i Travel er i stand til å imøtekomme den ekstra kapasiteten som trengs for langturer.

2020 - MORPHOZ.jpg

Dette konfigurerbare konseptet kan forvandles til to forskjellige moduser: fra den kortere City-formen til den lengre Travel-versjonen. Den er fullt justerbar for å passe til sjøfør- og passasjer behov. City-modus utstyrt med riktig batterikapasitet for daglig pendling eller shopping, mens den i Travel er i stand til å imøtekomme den ekstra kapasiteten som trengs for langturer.

City-versjonen er 4,40 m lang med en 2,73 m akselavstand, en rekord for kjøretøylengde, mens den fremdeles er lett og kostnadseffektiv. Et 40 kWh batteri er utstyrt som standard med en rekkevidde på opptil 249 mil, mer enn nok for daglig bruk i byomåder.

Travel Extender-batteripakken tilbyr en ekstra kraft på 50 kWh, med en total kapasitet på 90 kWh og en total rekkevidde på 435 miles, perfekt for dem som reiser langt. Bilen strekkes og konverteres til reisemodus på en forhåndsbestemt batteristasjon der bilens underdel åpnes og ekstra batterier kan installeres på bare noen få sekunder.

Når tilbake, stopper sjåføren på en stasjon for å returnere de ekstra batteriene og gå tilbake til den opprinnelige kapasiteten på 40 kWh og de mindre dimensjonene i City-konfigurasjonen. Stasjonen lader deretter batteriene mens de tas i bruk til de trenger et annet kjøretøy, for eksempel lagring av strøm fra fornybare energikilder eller belysningsinfrastruktur eller en tilstøtende bygning.

Når sjåføren nærmer seg, kjører Renault MORPHOZ-konseptet en lyssekvens for å vise at føreren er blitt oppdaget og gjenkjent. En bølge er alt som trengs for å låse opp og åpne dørene. Den bakre hengslede åpningen kombinert uten B-søyle gjør det enkelt for passasjerer å komme seg inn i kabinen. I likhet med karosseriet kan førerhuset konverteres for å tilpasse seg kravene til alle brukerne.

MORPHOZ-konseptet har et futuristisk ratt, med en 10,2-tommers skjerm i sentrum som viser viktigste kjøre- og sikkerhetsinformasjon, slik at surround-instrumentpanelet er uten instrumenter og skjermer. Imidlertid, på forespørsel fra sjåføren, i manuell kjøremodus eller autonom modus, kan instrumentpanelet  foldes ut fra dashbordet, og viser en bred L-formet skjerm med kjøre- og multimediainformasjon.

Mens sjåføren må holde øynene på veien, har MORPHOZ et unikt system som lar alle andre passasjerer samhandle under en reise. En delingsmodus lar passasjerene sitte ansikt til ansikt for å snakke eller dele en aktivitet. For å oppnå dette vender det symmetriske passasjersetet 180 grader. Passasjerene kan da benytte seg av midtkonsollen for tverr-rommet og skjermen for å få tilgang til det valgte mediet.

Den tilpasningsdyktige sittefunksjonaliteten gjelder hele kabinen. Når MORPHOZ skifter fra by- til reisemodus, beveger de bakre passasjersetene seg automatisk bakover for å dra nytte av den ekstra plassen. Dette gir passasjerene mer benplass og gjør det lettere for dem å sitte i lenestollignende sitteplasser rundt et bord, der skjermen på midtkonsollen, som deles på tvers av førerhuset, blir til bord.

2020 - MORPHOZ (8).jpg

Renault MORPHOZ-konseptet er utstyrt med autonom kjøring på nivå 3. De avanserte teknologiene gjør det mulig for sjåføren å frigjøre rattet og overleveringskontrollen av kjøretøyet til det autonome systemet i en rekke definerte situasjoner og på autoriserte veier, for eksempel motorveier eller i trafikkork.

Teknologien er i stand til å holde kontrollert avstand fra kjøretøyet foran, holde seg i bane i svinger, skifte kjørefelt for å forbikjøres og bevege seg i trafikk. Systemet krever fortsatt at sjåføren kan ta tilbake kontrollen i løpet av noen få sekunder i tilfelle potensielle farer eller når kjøretøyets sensorer ikke lenger er i stand til å lese veibanen riktig, for eksempel i dårlig vær eller fravær av merking.

Med det autonome nivået 3, står føreren fritt til å ta hendene av rattet og øynene av veien når bilen har tatt kontrollen. Ingen skjermer kan brukes, for eksempel nettbrett eller smarttelefon, annet enn det som er rett foran til andre aktiviteter; for eksempel diktere en e-post eller lese.

I både Travel- og City-modus blandes MORPHOZ attributtene til en salong, SUV og coupé. Denne unike blandingen av stiler er muliggjort ved bruk av den helt nye CMF-EV-modulplattformen som er spesialdesignet for sin elektriske drivlinje. Karosseriet har en elegant metallisk finish i Elfenbens gull og elektriske gule detaljer som står i kontrast til det blanke, svarte interiøret.

MORPHOZ ligger i hjertet av de forskjellige økosystemene, for en mer bærekraftig, mer delt og mer inkluderende visjon om mobilitet.

NY ELBIL: Dacia SPRING electric show car - blir den rimeligste elbilen i kompaktklassen

NY ELBIL: Dacia SPRING electric show car - blir den rimeligste elbilen i kompaktklassen

Peugeot 208 kåret til “Car of the Year 2020”

Peugeot 208 kåret til “Car of the Year 2020”

0