IMG_6900.jpg

Hei.

Velkommen til min elbil, bil- og opplevelsesweb! Jeg reiser rundt i ulike biler, og prøver å finne spennende ting på veien som du kan ha glede av - i tillegg til det som er å si om de fine bilene, selvsagt!

Det er mye nytt å sette seg inn i når du skal konvertere til elbil. Jeg prøver ut forskjellige biler og "issues" som du forhåpentligvis kan ha glede av før du signerer hos bilhandleren.

Foreløpig har jeg lagt inn en del nyheter og snart kommer det flere biltester og ikke minst praktiske råd om hybrid-, plug-in hybrid- og elbiler, lading, ord og uttrykk, m.m.

Jeg håper du vil være med på reisen! 

Beste hilsen Gro

Polestarsjefen med tydelig oppfordring om åpenhet om utslipp  og CO2 avtrykk i hvordan en elbil blir laget

Polestarsjefen med tydelig oppfordring om åpenhet om utslipp og CO2 avtrykk i hvordan en elbil blir laget

Det svenske elbilmerket Polestar mener at bilbransjen selv må være en drivkraft i skiftet til bærekraftig mobilitet, og at åpenhet er helt avgjørende for å drive arbeidet fremover. En Life Cycle Assessment (LCA), som tar for seg utslipp gjennom hele bilens liv, legger fundamentet for dette. Rapporten analyserer alt fra innhenting av råvarematerialer og produksjon til bruk og resirkulering, og oppsummerer dette i ett forståelig tall.

Da Ingenlath entret scenen på Nordic EV Summit 2021, var det ikke for å presentere den nye Polestar Precept. Den presenterte han for pressen på Polestar´s egen stand tidligere på morgenen. Det han var opptatt av, var to spørsmål han ønsket å adressere.

(Ingenlath´s presentasjon av Polestar Precept kan du se her.)

  • Hva med utslipp som kommer fra råstoffer og substanser elektriske kjøretøy er laget av?

  • Hva med det som skjer med dette etter at disse ikke lenger er i bruk?

Enkle spørsmål som det er vanskelig å svare på.

- Bilprodusentene må ta ansvar. Hver uke ser vi flere som annonserer at de skal endre retning til elektrifisering av bilene sine. Men elektrisk er ikke nok, det er bare begynnelsen. Vi må være ærlige og mer transparente rundt dette, sier Ingenlath.

Lav tillit til bilbransjen

Polestar oppfordrer bransjen til å bli mer åpne, slik at tilliten til forbrukerne kan gjenoppbygges. En ny undersøkelse viser at kun 1 av 4 forbrukere stoler på at bilprodusenter er åpne og har gode intensjoner i henhold til samfunnets beste. Over halvparten av forbrukerne krever mer åpenhet og mulighet for å sammenligne CO2-avtrykk mellom biler. Innføring av en standard i industrien er nøkkelen.

LCA (Livsløpsanalyse) har avdekket at de nye Polestar 2-variantene Long range Single motor og Standard range Single motor forlater fabrikken med et klimaavtrykk på mellom 24 og 25 tonn CO2e. Avtrykket forblir flatt gjennom bilens levetid, gitt at den lades med grønn energi. Lanseringsmodellen Long range Dual motor har et avtrykk på 26.6 tonn CO2e.

- Vi jobber nå for å få til netto null utslipp og vår LCA viser at Polestar 2 allerede er en klimaløsning. Hvis elbilen lades med grønn energi, har den halve mengden utslipp sammenlignet med en tilsvarende bensinbil, sier Fredrika Klarén, Head of Sustainability hos Polestar.

Bildet viser LCA for Volvo XC40 med bensinmotor og Polestar 2 med forskjellige tilganger av elektrisitet.

Polestar´s egne konklusjoner

-Hva fortalte vår egen LCA oss? spør Ingenlath. Det viste et karbonavtrykk på 26 tonn. Det er elektrisk, men ikke utslippsfritt. Det var fullstendig åpenbart at hvis vi skal ta klimaansvaret seriøst, må vi restrukturere hele vår industrielle modell, svarer han.

Dette betyr rene supply-kjeder, utsilppsfri produksjon, null påvirkning fra materialer, osv.

-LCA forteller oss at elbiler er en god start, men at mye mer arbeid må gjøres, forteller han. Det gjør det lett for folk flest å se hvilke biler som er mest klimavennlige. Et enkelt nummer knyttet til hver bil til salgs som tillater at bilkjøpere får vite hvor ren den er.

I dag er Polestar og Volvo Cars de eneste bilprodusentene som gir fullt detaljerte livssyklus analyser tilgjengelig for kundene.

-Bilindustrien må jobbe hardt for å få tilbake tilliten som er mistet grunnet dieselgate skandalen. Å bevisst hindre kunder fra å kunne gjøre informerte valg er ikke måten å bygge tillit på, sier Ingenlath. Vi er bundet til å gjøre de forandringer som LCA viser at vi trenger å gjøre.

Ingenlath går hardt ut og sier at å overse lærdommene er en del av problemet med den gamle måten bilindustrien tenker på. Det er bilprodusenter som fortsetter å utvikle bensin- og dieselbiler, dvs de bruker millioner av dollar på å utvikle nye modeller - ikke eksisterende. -Dette er ressurser som burde investeres i å utvikle elbiler, som til slutt vil kunne passere LCA, sier han, og går så langt som å si at det er uakseptabelt for hvilken som helst bilprodusent å fortsette å utvikle nye utslippsbiler. Han trekker frem COP26 der bilindustrien forsøkte å være med på et felles avtaledokument for en sluttdato for utslippsmotorer, og de ikke kunne bli enige om en dato mellom 2035 og 2040, og dermed ikke har kommittert seg.

Polestarsjefen er inneforstått med at svaret på hvordan vi skal komme til null CO2 avtrykk ikke er klart i dag, men tror at det med kreativitet og innovasjon vil være mulig å finne løsningen på veien mot 2030. -Derfor har vi lovet å utvikle og strebe etter en bil som innen 2030 vil etterlate seg null utslippsavtrykk. Det er vårt soleklare mål som Polestar Zero forplikter seg til. -Vi vil holde våre kunder fullstendig oppdatert på vår utvikling slik at de vet nøyaktig hva de kjøper og hvor vi står i alt dette, slik at vi legger denne passasjen til et renere klima med tillit fra kundene og konsumentene. Jeg synes de fortjener den transparensen og vi trenger deres tillit langs denne reisen, avslutter han.

Under kan du se hele innlegget til Thomas Ingenlath fra Nordic EV Summit 2021:

: : :

I videoen under kan du få med deg hele Polestarsjefen´s presentasjon av Polestar Precept:

Ny fra fra foran til bak: Ikonet Range Rover vist for pressen i Norge

Ny fra fra foran til bak: Ikonet Range Rover vist for pressen i Norge

Salgsstart i dag: ID.5 og ID.5 GTX. Ny, stor elektrisk SUV fra Volkswagen

Salgsstart i dag: ID.5 og ID.5 GTX. Ny, stor elektrisk SUV fra Volkswagen

0